Belgisch hardsteen

U bent hier

BELGISCH HARDSTEEN

Carrières du Hainaut

Blauwe hardsteen is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten crinoïden (crinoïden zijn kleine skeletjes van zeelelies). Het gesteente bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze zijn soms aan het oppervlak zichtbaar.

De Blauwe Steen uit Henegouwen kan zowel voor klassieke als hedendaagse toepassingen gebruikt worden.
Naast het kwaliteitshout is Blauwe Steen uit Henegouwen het enige materiaal dat een meerwaarde verkrijgt naarmate het ouder wordt : het gebruik en de patina verfraaien de steen. De "Echte" Blauwe Steen uit Henegouwen bezit de Technische Goedkeuring met Homologatie uitgegeven door de B.U.T.G.B.

Toepassingen Belgisch hardsteen

Dorpels
95%

Badkamers
95%

Vensterbanken
100%

Keukenbladen
60%

Buitenshuis
100%

Afwerkingen

Het zoeten wordt uitgevoerd met een reeks schuurstenen terwijl het materiaal met water besproeid wordt. De korrelgrootte van de schuurstenen bepaalt het gewenste resultaat: voor donkerblauw gezoet is de korrelgrootte van de laatste schuursteen meestal 400. Deze afwerking is enkel beschikbaar bij blauwe hardsteen.
Voor mensen die een donker gezoete Belgische Hardsteen te donker vinden en een grijs geschuurde tegel te licht is er ook de Lichtblauw gezoete afwerking. De fossielen komen dankzij deze afwerking prachtig naar voren en leveren daarbij niks in op de uitstraling.Een prachtige kleur in combinatie met een sfeervolle afwerking. Een prachtig stukje natuur.
De zijkanten en het oppervlak van het product zijn gezaagd en daardoor recht en strak. Aan de bovenkant is een klein facetje geslepen.
Gebikt lijkt een beetje op gefrijnd. Deze afwerking en wordt manueel aangebracht.
Anticato is een afwerking waarbij het materiaal (meestal) gebrand en geborsteld wordt. Het materiaal wordt eerst blootgesteld aan een vlam onder een hoek van ca. 45°. Door de thermische schok barsten de oppervlakkige korrels open. Hierdoor krijgt het oppervlak een vrij ruwe afwerking met (soms) scherpe randen. Om het oppervlak terug iets "zachter" te doen aanvoelen wordt het materiaal vervolgens met staalborstels geborsteld. Deze afwerking is ook gekend als: "gebrand en geborsteld", "gevlamd en geborsteld".
Een multifrees met diamanttanden wordt loodrecht in contact gebracht met het gezaagde steenblad en geeft een eigen, typisch, plat profiel. De groeven zijn steeds evenwijdig en de afstand tussen de groeven blijft onveranderd (bvb. 15 of 20 groeven per dm). Soms kan deze oppervlaktebewerking een ongewenst effect hebben: een schuine frijnslag bij een gevelbekleding kan bijvoorbeeld het druipwater langs de gevel een bepaalde richting geven en in dat patroon verwerings- en vervuilingssporen veroorzaken.
Het polijsten wordt uitgevoerd met een reeks schuurstenen terwijl het materiaal met water besproeid wordt. Het verschil met de gezoete afwerking is dat er meer schuurstenen gebruikt worden, waarbij de extra schuurstenen telkens een fijnere korrel hebben. Polijsten zorgt er voor dat de kleuren en hun nuances beter tot hun recht komen. Het resultaat is een weerkaatsend oppervlak met hoge glans. Niet elke natuursteen is geschikt om gepolijst te worden, dit is afhankelijk van de polijstbaarheid van de aanwezige mineralen en van de textuur.
Gezien de goede slijtvastheid is deze natuursteen geschikt voor alle gebruik. Zowel bij binnen- als buitengebruik: vloer-, wand- en trapafwerking zowel in individuele woningen als in gebouwen met matig collectief gebruik.

Bedrijfsinformatie

Van Kessel Natuursteen is de natuursteenspecialist uit Deurne. Wij zijn in staat om uw wensen op het gebied van natuursteen zoals marmer, graniet en Belgisch hardsteen te realiseren. Wij garanderen maatwerk en waarborgen de kwaliteit van uw opdracht omdat we zelf het volledige proces van - ontwerpen, inmeten, maken én plaatsen - van begin tot eind begeleiden.

Neem contact op