Marmer

U bent hier

MARMER

Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders. Marmer komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar er zijn er ook in het rood en roze. Marmer is ontstaan door een metamorfose van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Per marmer kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig. Marmer is bestand tegen normale gebruiksbelastingen. De glansgraad moet worden aangepast aan de gebruiks- en onderhoudsintensiteit. In de meeste gevallen voldoet matglans (gezoet) beter dan een hoogglans (gepolijst).
Circa 80% van de marmers is vorstbestendig. Marmers worden meestal glanzend (polijsten en zoeten) afgewerkt. Het effect van andere bewerkingen met een dof of ruw uiterlijk is beperkt door de lichte steenkleur.


Toepassingen marmer

Dorpels
20%

Badkamers
90%

Vensterbanken
70%

Keukenbladen
40%

Buitenshuis
65%

Marmer wordt al eeuwenlang gebruikt als bouwmateriaal door de luxe uitstraling dat het heeft. Het materiaal is een kalkzandsteen dat is ontstaan doordat calciumcarbonaat wordt samengedrukt onder hoge druk. Door dit proces metamorfoseert het materiaal naar een soort kristal. Door deze hoge druk worden eventuele fossielen vernietigd en dit zorgt ervoor dat de steensoort erg zuiver en lichtdoorlatend is. Marmer is relatief homogeen en eventuele aders zijn ontstaan door verschillende temperaturen en elementen die in de aarde aanwezig zijn. Het materiaal is hierdoor erg hard maar tegelijk toch goed bewerkbaar. Er zijn legio toepassingsmogelijkheden te bedenken voor marmer. U kunt marmer gebruiken als vloer, trap- of wandbekleding, als badkamerblad, keukenblad, vensterbank of tafelblad.
Bij marmer is het gebruikelijk om de vindplaats te gebruiken als typeaanduiding voor de soort. Zo is één van de populairste soorten marmer ‘Carrara’ genoemd naar de vindplaats in Carrara in Italië. Daarnaast kennen wij bijvoorbeeld Rosa Portogallo dat wordt gevonden in Portugal of Arabescato dat eveneens wordt gevonden in Italië. Uiteraard zijn er talloze marmersoorten op te noemen en bij onze soorten marmer treft u diverse soorten aan die wij aanbieden.
Marmer kan qua kleur verschillen van wit met grijze aders tot aan beige/bruin of roze/rood. In feite is elke kleur een andere steensoort dat ergens anders op de aarde wordt gewonnen. Marmer is relatief kras- en drukbestendig alleen wij raden altijd aan om op te passen met bijvoorbeeld RVS-messen. Marmer is slijtvast en scoort een 4 op de 5-puntsschaal van slijtvastheid. Ongeveer 75% van de marmersoorten die wij verkopen en verwerken is vorstbestendig en kan hierdoor ook buiten gebruikt worden als bijvoorbeeld tuintafel. U kunt uiteraard altijd navragen wat de specifieke eigenschappen zijn van het marmer waar u interesse in hebt..

Bedrijfsinformatie

Van Kessel Natuursteen is de natuursteenspecialist uit Deurne. Wij zijn in staat om uw wensen op het gebied van natuursteen zoals marmer, graniet en Belgisch hardsteen te realiseren. Wij garanderen maatwerk en waarborgen de kwaliteit van uw opdracht omdat we zelf het volledige proces van - ontwerpen, inmeten, maken én plaatsen - van begin tot eind begeleiden.

Neem contact op